• TWITTERKLINIEK •
BLOGS
artikelen
Spoor6 vreest voor grote inhaalslag in drugsgebruik onder feestgangers
Na bijna anderhalf jaar wachten, is het bijna zover. De nachtclubs en festivals mogen hun deuren weer openen. Iets waar veel mensen lang naar uitkeken. Maar wat betekent dit voor het drugsgebruik?
Verslavingsexperts waarschuwen voor overcompensatie in drugsgebruik onder jongeren. Omdat het een lange tijd geleden is dat de festivals of clubs open waren, hebben Nederlanders een lagere tolerantie opgebouwd op het gebied van alcohol en drugs. Hierdoor lopen zij het risico op een overdosis.
Daarnaast verwacht Ruben van Beek, psycholoog Trimbos-instituut, dat de terugkeer van nachtclubs en festivals overweldigend kan zijn.


De effecten van lachgas
Hoe onschuldig de korte roes van lachgas misschien lijkt, des te meer ongelukken en incidenten Spoor6 voorbij ziet komen. Het is middel is populair en gemakkelijk te verkrijgen. Uit recent onderzoek van Trimbos, blijkt dat overmatig gebruik van lachgas in opkomst komt. Dit is onder andere te zien in het aantal verkeersincidenten waar lachgas (mogelijk) een rol speelde. Tot slot is er meer overlast op straat door overtollig lachgasgebruik. Dit uit zich in geluidsoverlast en zwerfafval.
Wat is lachgas?
Lachgas is een kleurloos, zoet geurend en smakend gas bestaande uit distikstofmonoxide (N2O). Distikstofmonoxide is een combinatie van zuurstof en stikstof. Het gas zit in patronen die via een slagroomspuit in een ballon gespoten wordt. Gebruikers ademen het gas in en uit via de ballon.
Explosieve stijging in drugsgebruik onder studenten
Voor veel studenten is het inmiddels volstrekt normaal om een lijntje coke te snuiven. “Ik maak me zorgen over het nieuwe normaal. Ik maak me zorgen over het zaadje dat in ons hoofd is geplant en dat we nu niet meer terug kunnen naar het leven van hiervoor. Een biertje drinken zonder aan coke te denken.”
De restaurants, kroegen en clubs zijn dicht en studentenverenigingen ontvangen geen studenten meer. Dit blijkt in praktijk niet alleen een enorme sociale functie te behelzen maar ook een controlerende functie. Drugs worden namelijk niet getolereerd onder studentenverenigingen. Door de sluiting van deze verenigingen is de drempel om drugs te gebruiken verdwenen. Het is inmiddels volstrekt normaal om een lijntje coke te snuiven. Je bent minder brak, je komt minder aan en niemand kijkt meer vreemd op.


Het verhaal van Erwin
“Ik heb er erg mee gezeten dat ik mijn vader pas op mijn achtste heb leren kennen. Vroeger dacht ik altijd dat het niets deed met me. Die man is niet in mijn leven geweest omdat ik hem zelf altijd op afstand gehouden heb. Pas op mijn zesenveertigste, kwam ik er achter dat die periode een grote rol in mijn leven gespeeld heeft. Ik heb al die tijd niets aan mijn gevoel gedaan. Drugs hielpen mij om mijn verdriet te verzachten.
Naast dit verdriet faalde ik vroeger op school. Ik had mijn focus om profvoetballer te worden. Voetballen is altijd mijn passie geweest. Helaas knapte die droom toen ik vroegtijdig geblesseerd raakte. Ik kon mijn carrière daardoor vergeten. Ondanks dat ik zelf niets aan mijn blessure kon doen, voelde het als falen. Dat is wat ik mijzelf aanpraatte. Dat ik weer had gefaald.”
MDMA; de (bij)werking en risico’s
MDMA, één van de werkzame stoffen in XTC-pillen, is al geruime tijd populair in Nederland. MDMA is de afkorting van methyleendioxymetamphetamine en werd in 1914 ontwikkeld als onderdrukker van hongergevoel. Tijdens de jaren 70 werd het middel populair voor recreatief gebruik en is sindsdien populair gebleven. Inmiddels zijn er meer dan 30 middelen met een hetzelfde effect als MDMA. Deze worden vooral gebruikt door jongeren en hebben het imago van een veilige drug.
Werking van MDMA
MDMA is een stimulerend middel en wordt meestal in de vorm van kristallen of poeder ingenomen. Het zorgt in de hersenen voor het vrijkomen van extra noradrenaline, dopamine en serotonine en leidt derhalve tot een verbetering van de stemming. Het gebruik heeft vaak euforische gevoelens tot gevolg, men wordt minder snel moe en het middel bevordert alertheid.
